De genationaliseerde verzekeraar Vivat, voorheen Reaal, komt in handen van de Chinese branchegenoot Anbang. Voorwaarde is wel dat de financiële situatie bij de Nederlandse verzekeraar in de eerste helft van dit jaar niet verslechtert.
Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.
De Chinese verzekeraar betaalt 150 miljoen euro voor de aandelen. De overnameprijs ligt ver onder de boekwaarde van 2,4 miljard euro. Daardoor resulteert de verkoop in een fors verlies voor SNS Reaal. Gezien de impact op de structuur van het bedrijf wordt de publicatie van de jaarcijfers, die gepland stond op 12 maart, tot nader order uitgesteld.
Forse boekverlies op verkoop Reaal/Vivat
Om te voorkomen dat SNS Bank door het boekverlies op de verkoop op de verzekeringstak in de problemen komt, is besloten het bankbedrijf uit de holding te halen en direct onder de Staat te brengen. Dat betekent volgens Dijsselbloem in feite dat de Staat SNS Bank van de holding koopt voor de marktwaarde, die geschat wordt op 2,7 miljard euro. Op dat bedrag wordt een overbruggingskrediet van 1,1 miljard euro dat de overheid eerder verstrekte, in mindering gebracht.
De verkoopprijs van Vivat is zo laag omdat Anbang eerst flinke gaten in de balans moet repareren. De Chinezen steken 770 miljoen tot maximaal 1 miljard euro in hun nieuwe aankoop om de balans te versterken.De rest van de circa 1,3 miljard euro die Anbang investeert, betreft de aflossing van leningen die Vivat heeft lopen bij SNS Bank en SNS Reaal.
De aankoopprijs kan overigens nog worden aangepast als er tot nu en 30 juni ontwikkelingen op de markt plaatsvinden die de prijs van de verzekeraar in positieve of negatieve zin beïnvloeden. Als het erg slecht gaat met Vivat/Reaal kan de deal zelfs nog worden afgeblazen.
Anbang zelf is een grote verzekeraar in China met 20 miljoen klanten en 30.000 werknemers. In 2014 bedroeg de winst 5,2 miljard euro.
Geen Hollandse verzekeringsreus
De overname door de Chinezen is niet geheel verrassend in de zin dat al bekend was dat ze geïnteresseerd waren. Ze hebben de ambitie om tot de grootste verzekeraars ter wereld te horen en kochten eerder ook een de Belgische bankactiviteiten van Delta Lloyd.
Wel werd er de laatste tijd gespeculeerd dat Vivat gekocht zou worden door ASR, die andere genationaliseerde verzekeraar afkomstig uit de boedel van de genationaliseerde bank-verzekeraar Fortis. ASR blijkt nu echter niet eens te hebben mee geboden.
In totaal waren 86 partijen geïnteresseerd in een overname van Vivat, dat twee jaar geleden in staatshanden kwam.
Het ministerie van Financiën gaat er overigens nog altijd van uit dat de redding van SNS Reaal de belastingbetaler per saldo geen geld hoeft te kosten.
Staat rekent voor totale kosten SNS Reaal op klein plusje
Na verwerking van de verkoop van Vivat aan het Chinese Anbang heeft de overheid in totaal 6,25 miljard euro geïnvesteerd in de redding van SNS Reaal. Daarbij is de kapitaalsteun die in 2008 werd verstrekt meegerekend, en de kosten die zijn voortgevloeid uit de nationalisatie in 2013 en de daarop volgende opsplitsing.
De totale opbrengsten worden nu geschat op 5,3 miljard euro, al kleeft aan die raming ,,grote onzekerheid''. Doordat de Staat de rest van de financiële sector in Nederland in totaal 1 miljard euro heeft laten meebetalen aan de redding van SNS Reaal, zou onder de streep een bedrag van 52 miljoen euro resteren.
Lijk in de kast 700 miljoen euro
De verkoop van het genationaliseerde Vivat aan de Chinese verzekeraar Anbang is goed nieuws voor de miljoenen polishouders bij Vivat, het vroegere Reaal, volgens Dijsselbloem.
"Het bedrijf wordt gered en de Chinezen steken er fors nieuw geld in. Dat betekent dat de 4000 medewerkers weer een toekomst hebben en de miljoenen polishouders met veel meer zekerheid een eventuele uitkering tegemoet kunnen zien'', aldus Dijsselbloem.
De minister had wel te maken met een tegenvaller van 700 miljoen euro, als gevolg van een boekhoudfout binnen Reaal eind jaren negentig. Dit lijk uit de kast werd pas duidelijk, ruim nadat Dijsselbloem SNS Reaal in februari 2013 voor 3,7 miljard had genationaliseerd.
Bron: ANP / Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl